Subscribe to our newsletter:

Szeged Pantheon

Free
iPhone / iPad
Genres:
  • Travel
  • Entertainment
I want this app
Download from AppStore

A Szeged Panteon alkalmazás a megyeszékhely egyik legszebb látványosságának bemutatására jött létre. A szoborcsarnok mind kulturális, mind turisztikai szempontból kiemelt jelentőséggel bír, hiszen az itt elhelyezett szobrok és domborművek a nemzet tudósainak, művészeinek, a magyar kultúra jeleseinek állítanak emléket.
A szoborcsarnok törzsanyagát a Stróbl Alajos szobrász hagyatékában fennmaradt portrék, a Nemzeti Múzeum Történelmi Arcképcsarnokából származó további szobrok, illetve múlt század eleji kortárs alkotók művei alkották. Az avatásra 1930. október 25-én került sor nagyszabású ünnep keretében. Az elmúlt nyolc évtizedben további kortárs alkotásokkal gyarapodott az emlékcsarnok. Mára telítődött az árkádok alatti csarnok, 106 művet találunk benne, Szeged városa pedig büszkén viseli gondját, hiszen vonzó látványosság, emeli a város szellemi rangját.
Az alkalmazás célja az ide látogató vendégek kalauzolása, az emlékcsarnok szobraival megörökített történelmi személyiségek bemutatása. A Szeged Panteon művészettörténeti példatárként is funkcionál, hiszen a megjelenő műveik alkotóiról is szót ejt, képekkel illusztrálja a magyar portrészobrászat, emlékműszobrászat megoldásait.
A hangfájlokkal kiegészített leírások közelebb hozzák a látogatóhoz a magyar történelem művészeinek – Liszt, Bartók vagy éppen Petőfi – alkotásait.
A sematikus térképen a 106-ból 25 kiemelt alkotást járhatunk végig sétaszerűen, mely szobrok leírását a séta során hangfájlban is végighallgathatjuk.

Amit a program nyújt:
•séta funkció – 25 kiemelt mű ismertetése egy rövid séta alkalmával
•alkotókról és a szobrok témájáról bővebb információ külső linkek beépítésének segítségével
•a programban található leírások hangfájlok formájában is megjelennek
•többnyelvűség