Subscribe to our newsletter:

Scherpenheuvel Erfgoedwandeling

Free
iPhone / iPad
Genres:
  • Travel
I want this app
Download from AppStore

Scherpenheuvel is het bekendste bedevaartsoord van Vlaanderen. Elk jaar bezoeken zowat 800.000 mensen onze stad en iedereen heeft al gehoord over de vele mirakels toegeschreven aan Onze-Lieve –Vrouw van Scherpenheuvel. Dat Scherpenheuvel ook een uniek ontstaansverhaal heeft, is minder gekend.

In tegenstelling tot andere steden is Scherpenheuvel niet organisch gegroeid. Uit dankbaarheid voor hun overwinning op de protestanten, bouwden de katholieke aartshertogen Albrecht en Isabella in 1604 het kleine bedevaartsoord op de ‘scherpe heuvel’ uit tot een stad. Zowel de nieuwe stad als de kerk kregen een zevenhoekig grondplan als eerbetoon aan Maria. De stad, met zeven bastions, versterkte grachten en drie stadspoorten, werd een mariale citadel: een religieus bolwerk van de strijdende katholieke kerk tegen de protestanten.

Het ontwerp van Scherpenheuvel is uniek in Vlaanderen en wordt ook vandaag nog beschouwd als één van de vroegste voorbeelden van ‘stadsplanning’ in Europa. Dit belette echter niet dat het oorspronkelijke stedenbouwkundige concept vanaf de 19de eeuw door de organische groei van de stad geleidelijkwegdeemsterde.

Met de erfgoedwandeling Scherpenheuvel, de zevenhoekige stad, willen we zowel het religieuze als het historische verhaal van onze stad voor het brede publiek ontsluiten. De erfgoedwandeling volgt het traject van de oude stadswallen. De wandeling loopt langs infopanelen, een evocatie van de drie verdwenen historische stadspoorten en tegels die de oude sterpunten markeren. Op elk infopaneel wordt een stukje informatie onthuld. Deze app bevat de info van op de panelen, met bijhorende achtergrondinformatie en per infobord een klankevocatie met getuigenissen. Via de erfgoedwandeling kunnen toeristen, pelgrims en inwoners van de stad het unieke cultuurhistorische verhaal van Scherpenheuvel beleven.