Subscribe to our newsletter:

Graviditetskalender – fostrets utveckling vecka för vecka

Free
iPhone / iPad
Genres:
  • Health & Fitness
I want this app
Download from AppStore

I graviditetskalendern kan du se bilder och läsa om fostrets utveckling och vad som händer i kvinnans kropp vecka för vecka under hela graviditeten.

Du kan gå direkt till den graviditetsvecka du vill läsa om genom att klicka på "Vecka för vecka".Om du vill räkna ut vilken graviditetsvecka du eller din partner är i klickar du på fliken ”Beräkna graviditetsvecka” och fyller i datum för senaste mens. Då får du fram aktuell graviditetsvecka och även ett beräknat födelsedatum för ditt barn.

Om du redan har fått ett beräknat födelsedatum kan du i stället ange det direkt.I appen hittar du också länkar till hela Tema Gravid på 1177 Vårdguiden, med texter om tankar och känslor när man är gravid, bra mat och träning, förlossning, första tiden med nyfött barn, amning, flaskmatning, förlossningsrädsla och mycket annat.

1177 Vårdguiden är en nationell webbplats med information om vård och hälsa. Innehållet på 1177 Vårdguiden är framtaget av läkare och sjuksköterskor från hela landet och granskas i flera led. Bakom webbplatsen står den svenska sjukvården genom alla landsting och regioner i samverkan.

Hur fungerar veckouträknaren?

När man ska räkna ut hur långt en graviditet har kommit, börjar man med den senaste mensens första dag. Det räknas som graviditetens första dag, trots att man egentligen inte är gravid ännu. Sedan räknar man veckorna som följer.

Det skiljer sig ofta mellan hur vården uttrycker vilken vecka man är i och hur de flesta blivande föräldrar uttrycker det. När en blivande förälder säger "jag är i vecka 20" brukar det betyda att 19 hela veckor har gått, och att man befinner sig i den påbörjade 20:e veckan. Kanske har det gått tre dagar in i den 20:e veckan. Detta kallar en barnmorska för vecka 19 + 3. Det beror på att vården enbart räknar de hela veckorna, plus dagarna i den påbörjade veckan.

Det här är bra att komma ihåg, eftersom det kan vara lätt att bli lite förvirrad. Särskilt som fostrets utveckling är så snabb – det händer mycket mellan den första och sista dagen i samma graviditetsvecka.

I den här appen används genomgående de blivande föräldrarnas sätt att uttrycka graviditetslängden.