Subscribe to our newsletter:

PB Warisan

$0.99
iPhone / iPad
Genres:
  • Education
I want this app
Download from AppStore

The Malay culture is rich with proverbs whose meanings express truth, experience, and common sense and often, convey values and rules of conduct. The use of such proverbs or ‘peribahasa’ adds richness and depth to conversations, speeches and various forms of literary endeavours.

The App ‘Peribahasa Warisan’ presents 508 traditional proverbs, many of which can be found in classical Malay literature. Each proverb is given detailed explanation of its meaning, as well as the words and phrases used in the proverb itself. 


PERIBAHASA WARISAN adalah aplikasi iPhone untuk semua pelajar-pelajar sekolah. Ia amat mudah digunakan sebagai bahan rujukan menjelang peperiksaan atau semasa mengulangkaji.

Koleksi peribahasa ini disusun supaya mudah dibaca dan difahami oleh setiap pelajar. Setiap peribahasa terdapat erti yang terperinci supaya pelajar dapat memahaminya lebih dalam maksud peribahasa itu. Penguna hanya perlu menekan satu butang sahaja untuk membaca dan memilih senarai peribahasa-peribahasa yang disediakan.

PERIBAHASA WARISAN yang menghimpunkan lebih 500 buah peribahasa Melayu pilihan, hasil ciptaan nenek moyang kita itu, telah disusun menurut abjad dan diberi huraian berdasarkan beberapa aspek tertentu. Dengan demikian dapatlah kiranya dihayati dan difahami serta diyakini oleh para pencinta warisan budaya lama ini, dari segi nilai seni bahasanya mahupun dari segi nilai moral dan falsafahnya yang tersirat di dalam peribahasa itu; khususnya kepada generasi hari ini yang dirasakan semakin kurang mendampinginya dan tidak bermesra lagi dengan peribahasa-peribahasa tersebut sebagai salah satu cabang sastera Melayu.

Aplikasi Peribahasa Warisan ini boleh dijadikan sebagai bahan rujukan yang berguna untuk para pelajar membawanya bersama atau semasa perjalanan ke sekolah. Dengan cara ini amat berkesan dan boleh meningkatkan minda para pelajar.